00
gün
00
saat
00
dk
00
Sn
2024 YDT Kursunda Erken Kayıt Fırsatı
Şimdi Al

ERKEN KAYIT İNDİRİMİ

2024

YDT

KURSU

Netlerini artır! O üniversiteyi kazan!
K4 English ile 300+ öğrenci hedefine ulaştı

ERKEN KAYIT İNDİRİMİ

YDT PUAN HESAPLAMA ROBOTU

TYT Testlerindeki Doğru ve Yanlış Sayıları

Türkçe Sosyal B. Matematik Fen B.
Doğru Yanlış
Doğru Yanlış
Doğru Yanlış
Doğru Yanlış

Net

Net

Net

Net

Yabancı Dil Testindeki Doğru Yanlış Sayıları

Yabancı Dil
Doğru Yanlış

Net

2022 YKS Puanları

Puan Türü 2022 Ham Puan

TYT

DİL

YDT Puan Hesaplama

Yabancı Dil Testi, dil puanı ile öğrenci alan yükseköğretim programlarına girmek isteyen öğrencilerin seçilmesi ve yerleştirilmesi amacıyla ÖSYM tarafından düzenlenen sınavdır. Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) 3. oturum sınavıdır. Ortaöğretim kurumlarının (lise veya dengi okullar ve açık öğretim liseleri) son sınıfındaki öğrenciler veya bir ortaöğretim kurumundan mezun olan kişiler bu sınava başvurabilir. Kısaca YDT, 80 sorudan oluşur ve 120 dakikalık bir süreye sahiptir. 5 dil içeriğine yönelik Yabancı Dil Testi bulunmaktadır: Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce, Rusça. Aday, sınava gireceği dil tercihini başvuru formunda belirler.

Öncelikle YDT puan hesaplama ön koşullarından söz edilmelidir. ÖSYM kurallarına göre aşağıdaki koşullar gerçekleşmezse, YDT hesaplama yapılmayacaktır:

Temel Yeterlilik Testi (TYT) sınavından 150 ve üzeri puan almış olmalısınız. Adaylar, önceki yılın TYT puanının 200 veya üzerinde olması hâlinde, bir önceki senenin TYT sonuçlarını kullanabilir. ÖSYM bir önceki seneye ait puanınızı dönüştürür ve puanınıza yansıtır.

TYT Türkçe veya Matematik testlerinden en az birinden 0,5 netiniz olmalı.

YDT sınavından en az 0,5 netiniz olmalı.

YDT NET Hesaplama

YDT sınavında “4 yanlış 1 doğruyu götürür” diye ifade edilen net sistemi vardır. Sınavda yaptığınız her doğru soru size 1 net kazandırır, her yanlış soru ise 0,25 net kaybettirir. YDT net hesaplamaları bu kurala göre yapılır.

YDT Kaç Net Kaç Puan Eder?

Öncelikle TYT sınavındaki netleriniz belirlenerek ham puanınız tespit edilir. Yani YDT kaç net kaç puan eder diye sorulduğunda net sayısı, kişinin ham puanı olmaktadır.

YDT 2022 Puan Hesaplaması

  • Katılımcıların ham puanı hesaplandıktan sonra hâlen öğrenci olan sınav katılımcılarının ham puanlarına göre istatistik teknikleriyle soru başına düşen standart puanlar bulunur ve her bir katılımcının ağırlıklı puanı (A-TYT) belirlenir.
  • A-TYT puanları kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülür ve TYT puanınız belirlenir.
  • Yine yukarıdaki yöntem izlenerek YDT sınav puanınız hesaplanır: Ham puanlar, dil puanı 100 ile 500 arasında olacak şekilde dönüştürülür. Bu dönüşüm, soru sayısının %20’si oranında (YDT sınavı için bu,16 net demektir) ham puan alan adayların 180 dil puanı alması temeline dayanır.
  • Tercih yaparken kullanacağınız YKS Dil puanının hesaplanması ÖSYM’nin yayınladığı 2021 YKS Kılavuzu’na göre şu şekildedir:

YKS DİL Puanı = %40 TYT + %60 YDT
Yerleştirme puanınız hesaplanırken YKS puanınıza Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) eklenir. OBP hesaplanırken, 50-100 arasında olan diploma notunuz 0,6 ile çarpılır. Böylece en düşük diploma notu olan 50 için OBP 30, en yüksek diploma notu için ise 60 puan olur.
YKS Yerleştirme Puanı = YKS DİL Puanı + OBP

YDT Sıralaması Nasıl Hesaplanır?

Sonucun, sınav katılımcılarının bireysel başarısı değil de, birbirine göre olan başarısı bazında belirlendiği üniversiteye giriş sınavlarında, YDT puanına göre sıralama nasıl hesaplanır sorusu en kritik nokta oluyor. YDT sıralaması nasıl hesaplanır? ÖSYM, tüm adayları YKS Yerleştirme Puanına göre listeler. Aynı YKS Yerleştirme Puanı bulunan adayların sıralaması aynı olur. Sıralamada sonraki sıra sayısı, takip eden rakam değil de puanı aynı olan kişi sayısı atlanarak gelinen sıralama sayısı olur. Şöyle ki, 10. sırada 5 aday var ise, sıralamada bir düşük yerleştirme puanına sahip olan adayın sıralaması 15 olur. YDT adaylarına yönelik şu önemli noktaları da dikkate almalısınız:

Dil bölümlerini tercih edecek adaylar AYT sınavına girmek zorunda değildir. Dil bölümleri için TYT ve YDT sınavları yeterli olacaktır.

Zor sorular daha çok puan getiriyor” bilgisi kesin olarak yanlıştır. Bir testin içindeki soruların tamamı aynı puana sahiptir. Ancak Türkçe ve matematik testlerinin soruları farklı puanlara sahip olabilir. Türkiye çapında yapılan sınavın tüm katılımcılarının başarısına dayanarak her branş testinin bir sorusunun puanı belirlenmektedir.

İstatistiklere göre, YKS Dil puanında yabancı dilden sonra TYT’deki matematik netleri büyük önem taşıyor ve öğrenciyi rakiplerinden ayıran faktör oluyor.

Yerleştirme için TYT baraj puanı 150, YDT baraj puanı ise 180’dir. YDT puan hesaplama 2022 yılında bu şekildedir. YDT puan hesaplama 2021’deki ek yerleştirmede düşürülmüş olan puanlarla karıştırılmamalıdır.

Puan hesaplama aşamaları karmaşık görünse de bunun sınav katılımcılarının değil, ÖSYM’nin sorumluluğu olduğu unutulmamalı. Bu süreçte öğrencinin odaklanacağı en temel nokta, başarılı olmak için bugünden başlayarak doğru kaynaklardan çalışmaktır. Şu andan itibaren K4English ile birlikte öğreneceğiniz İngilizce, hem okulda notlarınızı yükseltmenizi, hem YDT’de yüksek puan alarak hayalini kurduğunuz üniversiteyi kazanmanızı, hem de üniversite eğitiminiz boyunca kullanacağınız dil becerinizin mükemmelleşmesini sağlayacak! K4 English’in YDT paketini hemen inceleyerek sınav maratonunda bir adım öne geçebilirsiniz.

00
gün
00
saat
00
dak
00
Sn

SON FIRSAT

%40' A VARAN ERKEN KAYIT İNDİRİMİ