YDS 2024 Mart [Diyalog Soruları]

2024 Mart YDS Diyalog Sorularının Analizi

YDS-YÖKDİL
Soru Tipi
YDS 2024 Mart [Diyalog Soruları]

24 Mart’ta yapılan YDS'yi değerlendirmeye devam ediyoruz. Ne demiştik? Önce sen sana, biz de bize düşeni yapacağız. Bugün diyalog tamamlama sorularını inceleyeceğiz.

63-67. sorular (Diyalog)

YDS’de 5 tane diyalog tamamlama sorusu geliyor. Her ne kadar nispeten kolay olmasını beklediğimiz bir bölüm olsa da bu YDS'de adayların süreyi etkili kullanmakta zorluk çektiği bölümlerden biri diyebilirim. Sorular ciddi odaklanma gerektiren uzunluk ve kurgudaydı. Adayların diyalog ve şıkları tekrar tekrar okumak zorunda kalmış olabileceğini düşünüyorum. Yani bu bölüm yorucuydu.

Hadi gelin diyalog sorularının konularına / fikirlerine daha yakından bakalım. Bu soruda başarılı olmak için diyalog ve çözüm stratejilerini öğrenmek bu soru tipiyle ilgili düzenli soru çözme alışkanlığı geliştirmek faydalı olabilir.

63. soru:

Konu: (genel olan) cataracts

Fikir: (özel olan) congenital cataracts (ırsi, doğuştan gelen)

Bu soruda doktor ve gazeteci konuşuyor. Boşluğun üstünde katarakt rahatsızlığının yaşlılarda yaygın olduğu ama yaşlı olmayan diğer insanlarda daha nadir olduğu anlatılıyor. Ve bu duruma örnek olarak 'congenital cataract (doğuştan gelen katarakt)' veriliyor. Bu kelimeyi bilmek doğru cevaba elbette daha rahat götürüyordu. Ancak bizim Soru Tipleri kursumuzda Diyalog Konu Anlatımı videolarında verdiğimiz stratejiye göre boşluğun üstü nokta ile bitiyorsa (ki bu soruda öyleydi) okumaya boşluğun altındaki cümleden başlanır. İşte bu stratejiyi bilen biri 'congenital' kelimesine takılmadan boşluğun altındaki cümlede geçen genetic defects, inheritance-linked, illnesses in the mother during pregnancy ... gibi ifadelerden faydalanabiliyordu. Ve dolayısıyla doğru cevap olan B şıkkı bunları teyit eden bir soru soruyordu. Does this mean the condition can exist from birth? (Bu, durumun doğumdan itibaren var olabileceği anlamına mı geliyor?) İşte bu soru cümlesi diyaloğu en doğru şekilde tamamlayan cümle ve şıktı. Diğer şıklar konu olarak aynı olsa bile fikirde farklılık gösteriyordu.

64. soru:

Konu: (genel) space exploration (uzay araştırması)

Fikir: (özel) significance in scientific advancement (bilimsel ilerlemede önemi)

Bu soruda profesör ve öğrenci konuşuyor. Boşluğun üstü noktayla bitiyor. Uzay araştırmasının bilimsel ilerlemede önemi anlatılıyor. Soru Tipleri kursumuzda Diyalog Konu Anlatımı videolarında verdiğimiz stratejiye göre boşluğun üstü nokta ile bitiyorsa (ki bu soruda öyleydi) okumaya boşluğun altındaki cümleden başlanır. İşte bu stratejiyi bilen biri boşluğun altındaki cümlede geçen space exploration has been pivotal in expanding our understanding of the universe ve essential to consider the practical applications and technological innovations ... gibi ifadelerden faydalanabiliyordu. Ve dolayısıyla doğru cevap olan A şıkkı bunları teyit eden uzay araştırmasının arkasındaki motivasyonu öğrenmek isteyen bir soru soruyordu. What do you think are the primary motivations driving nations and organisations to invest in space exploration? (Sizce ulusları ve kuruluşları uzay araştırmalarına yatırım yapmaya iten temel motivasyonlar nelerdir?) İşte bu soru cümlesi diyaloğu en doğru şekilde tamamlayan cümle ve şıktı. Diğer şıklar konu olarak aynı olsa bile fikirde farklılık gösteriyordu.

65. soru:

Konu: (genel) fish sleep (balık uykusu)

Fikir: (özel) their different pattern of rest (balıkların farklı dinlenme düzenleri)

Bu soruda bir gazeteci biyoloğa balıklarda uyku kavramını soruyor. Biyoloğun verdiği uzunca bir açıklama cümlesi ve noktayla bitiyor. Yani yine boşluğun. üstündeki cümle noktayla bitiyor. Soru Tipleri kursumuzda Diyalog Konu Anlatımı videolarında verdiğimiz stratejiye göre boşluğun üstü nokta ile bitiyorsa (ki bu soruda öyleydi) okumaya boşluğun altındaki cümleden başlanır. İşte bu stratejiyi bilen biri boşluğun altındaki cümlede geçen they do so because ...( öyle yaparlar çünkü ...), reducing their body activity (vücut aktivitelerini azaltmak), periods of suspended animation (hareketin askıya alındığı dönemler), restorative functions as sleep does (uyku gibi onarıcı işlevler) gibi ifadelerden faydalanabiliyordu. Ayrıca gazetecinin diyaloğu bitiren cümlesi de cabası: So, you mean they don't really sleep although they pause for a while. (Yani bir süre ara vermelerine rağmen gerçekten uyumuyorlar diyorsunuz.) İşte tüm bu ifadeler ipucu olarak bizi gazetecinin cümlesi ve doğru cevap olan C şıkkına götürüyordu: I heard that some species are known to settle down for the night on the seabed and simply stop moving. (Bazı türlerin geceyi deniz yatağında geçirdiklerini ve hareket etmeyi bıraktıklarını duydum.) Diğer şıklar konu olarak aynı olsa bile fikirde farklılık gösteriyordu. Ancak bu soru hem uzun hem de cümleleri biraz ağırdır. Maalesef zorlamış olabilir.

66. soru:

Konu: (genel) the Viking invasions (Viking istilaları)

Fikir: (özel) motives behind the Viking invasions (Viking istilalarının ardındaki nedenler)

Bu soruda bir öğrenci ve profesör Viking İstilaları ve arkasındaki sebepleri konuşuyor. Profesör kültürlerindeki şiddet unsurunun varlığını kabul ediyor ancak buna rağmen nadiren bütün bir yerleşim yerini yok ettilerini söylüyor. Sonra da öğrencisine bunun nedeninin ne olabileceğini soruyor. Soru Tipleri kursumuzda Diyalog Konu Anlatımı videolarında verdiğimiz stratejiye göre boşluğun üstü soru işareti ile bitiyorsa (ki bu soruda öyleydi) okumaya o soru cümlesinden başlanır. Ve soruya en uygun cevap konu ve fikir takibi yaparak, eleme yöntemi ile başlanarak aranır. İşte bu stratejiye göre, öğrencinin profesörün sorusuna vereceği en mantıklı cevap B şıkkıydı. I would assume that they wanted to come back to the lands they 'plundered' and 'pillage' more of their sources. (Yağmaladıkları topraklara geri dönmek, daha fazla kaynağı yağmalamak istediklerini sanıyorum.) Bu şıktaki öğrenci cevabının üzerine zaten profesör son cümleyle diyaloğu sonlandırıyor: Exactly, in their attacks in England they had plenty of opportunity to see the good farmland, healthy crops and fat cattle there. The didn't want to spoil the potential of more wealth. (Aynen, İngiltere'ye yaptıkları saldırılarda oradaki iyi tarım arazilerini, sağlıklı mahsulleri ve besili sığırları bol bol görme fırsatı buldular. Daha fazla zenginlik potansiyelini bozmak istemediler.) Bu soruda doğru cevap olan B şıkkındaki 'plunder' ve 'pillage' bence önemli rol oynuyordu. Kelime bilmezsek zorlanmış olabiliriz.

67. soru:

Konu: (genel) being a product rather than a consumer in a contemporary world (çağdaş dünyada tüketici değil ürün olmak)

Fikir: (özel) dangers of not being considered to be consumers anymore but just products in a contemporary world (çağdaş dünyada artık tüketici olarak değil sadece ürün olarak görülmenin tehlikeleri)

Bu soruda Amanda ve Richard konuşuyor. Amanda Richard'a, artık tüketici değil ürün olarak görülmenin tehlikesinin farkında mısın? diye soruyor. Richard ne demek istediğini anlamadım deyince Amanda online uygulamaların bizim zevkimize göre bizi izlediğini ve karşımıza bizim verdiğimiz datalara göre konser bileti, albüm, ürün tanıtım reklamları çıkardığını ve bizim de alışveriş yaptığımızı söylüyor. Bu cümle boşluğun üstünde ve noktayla bitiyor. Soru Tipleri kursumuzda Diyalog Konu Anlatımı videolarında verdiğimiz stratejiye göre boşluğun üstü nokta ile bitiyorsa (ki bu soruda öyleydi) okumaya boşluğun altındaki cümleden başlanır. Yani asıl önemli olan boşluğun altındaki Amanda'nın şu cümlesi: Certainly yes, it is obvious that our activities are tracked by every app on our phones. (Elbette evet, aktivitelerimizin telefonlarımızdaki her uygulama tarafından takip edildiği aşikar.) Verilen bu tepkiye, Richard doğru cevap olan B şıkkında şunu demiş olmalı: Are you seuggesting apps are selling our data to one another to influence our purchases by controlling what we come across online? (Uygulamaların çevrimiçi ortamda karşılaştığımız şeyleri kontrol ederek satın alma işlemlerinizi etkilemek için verilerimizi birbirlerine sattığını mı öne sürüyorsunuz?) Diğer şıklar fikir olarak uymuyordu. Biri avantajlarından, diğer üçü ise bu data gizliliğinin korunabilmesi için yapılması gerekenlerden bahsediyordu.

Diyalog sorularında başarılı olmak için:

  • stratejik (farkında) okuma yapmak,
  • diyalog sorularının çözüm stratejilerini öğrenmek (Soru Tipleri kursumuzdaki gibi)
  • stratejileri uygulayarak bol bol diyalog soruları çözmek ve çözüm videolarını izlemek (Soru Tipleri kursumuzdaki gibi)
  • bol kelime çalışmak, eş-yakın anlamlar (synonyms) (YDS Kelimeleri kursumuzdaki gibi)
  • çözüm videolu özgün ve çıkmış denemeler çözmek
  • bu soruları sınavın doğru yerinde çözmek gerekiyor. Bu elbette her aday için farklı olabilir.

Ayrıca bu sorularda başarılı olmak için hemen YouTube kanalımızdaki ilgili videolara göz atabilirsin. 'Ben daha fazlasını istiyorum!' diyorsan temel ve ileri seviye ve ileri seviye eğitim paketlerimizde soru tiplerinde diyalog soruları nasıl çözülür konu anlatımı ve bol soru çözümü mevcut. Hadi sen de YDS - YÖKDİL için ciddi ciddi çalışmaya başla!

Merak Edebilirsin
Blog Yazıları
YDS 2024 Mart [Diyalog Soruları]
YDS 2024 Mart [Diyalog Soruları]

2024 Mart YDS Diyalog Sorularının Analizi

Devamını oku
YDS 2024 Mart [Reading Soruları]
YDS 2024 Mart [Reading Soruları]

2024 Mart YDS Reading Sorularının Analizi

Devamını oku
YDS 2024 Mart [Cümle Tamamlama Soruları]‍
YDS 2024 Mart [Cümle Tamamlama Soruları]‍

2024 Mart YDS Cümle Tamamlama Sorularının Analizi

Devamını oku
Tüm Blog Yazıları İçin
Daha Fazla
Merak Edilenler
Sıkça Sorulan Sorular

K4 English hakkında ne bilmek istersin? Tüm cevaplar burada.

İletişime Geç
K4 English nedir ve ne zaman kuruldu?

Kurucularımız, 2005 yılından beri YDT, YDS ve YÖKDİL gibi ulusal İngilizce sınavlarına yönelik çalışmalar yapmaktadır. Online içerik hazırlama sürecimiz 2017 yılında başladı ve 2019 yılında sınavlara hazırlanan öğrencilere daha iyi destek olabilmek için resmi olarak kurulduk. Bu tarihten itibaren online eğitimlerimiz ve kitaplarımızla öğrencilerimizin başarı yolculuklarında yanlarında olmaktan gurur duyuyoruz.

Kurucular kimlerdir ve bu projeyi başlatma nedenleri nedir?

Kurucularımız Hilal ve Ali hoca, İngilizce öğretmenliği ve sınav hazırlık alanında uzun yıllara dayanan bir deneyime sahiptir. Kaliteli ve erişilebilir eğitim sunma misyonu ile yola çıkan kurucularımız, K4 English'i öğrencilerin başarısını en üst düzeye çıkarmak ve İngilizce öğrenimini daha verimli hale getirmek için kurmuşlardır.

K4 English'in diğer kurslardan farkı nedir?

Özelleştirilmiş ders programları, deneyimli eğitmen kadrosu ve yenilikçi öğrenme teknolojileri kullanmasıyla K4 English, öğrencilere kişiselleştirilmiş bir öğrenme deneyimi sunar.

Başarı hikayeleriniz var mı?

Evet, birçok öğrencimiz sınavlarda üst düzey başarılar elde etmiş ve hedeflerine ulaşmıştır. Başarı hikayelerimizi web sitemizde bulabilirsiniz.

K4 English'in gelecek planları nelerdir?

Sürekli gelişen bir eğitim platformu olarak, kurs yelpazemizi genişletmek ve öğrencilerimize daha fazla kaynak sağlamak için çalışıyoruz.