YDT Sınavına Gireceklerin Bilmesi Gerekenler

YDT Nedir? YDT Hangi Dillerde Olur? YDT'ye Nasıl Başvurulur?

YDT Nedir? Yabancı Dil Testi Hakkında Genel Bilgiler

Bu yazımızda sizlere YDT ile ilgili genel bilgiler vereceğim. YDT, üniversite sınavlarının 3. oturumu olan ve yabancı dil bilgisini ölçen bir testtir. Bu yazımızda, YDT’nin ne olduğunu, ne işe yaradığını, nasıl başvurulduğunu, kimlerin girebileceğini ve hangi dillerde yapıldığını anlatacağım. Ayrıca YDTile ilgili sık sorulan sorulara da cevap vereceğim. Hazırsanız başlayalım.

YDT Nedir?

YDT’nin açılımı Yabancı Dil Testidir. Bu test, üniversite sınavlarına girecek öğrenciler için hazırlanmış 3. oturum sınavıdır. YDT, YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) adı verilen üniversite sınavının bir parçasıdır. YKS, 3oturumdan oluşmaktadır:

·        TYT (Temel Yeterlilik Testi): Tüm adayların girmek zorunda olduğu ve Türkçe, matematik, sosyal bilimler ve fen bilimleri sorularının yer aldığı testtir.

·        AYT (Alan Yeterlilik Testi): Lisans programlarına yerleşmek isteyen adayların girmek zorunda olduğu ve Türk dili ve edebiyatı, sosyal bilimler, matematik ve fen bilimleri sorularının yer aldığı testtir.

·        YDT (Yabancı Dil Testi): Lisans programlarına DİL puan türü ile yerleşmek isteyen adayların girmek zorunda olduğu ve yabancı dil sorularının yer aldığı testtir.

YDT, AlmancaArapçaFransızcaİngilizce ve Rusça dillerinde yapılmaktadır. Her dil için ayrı soru kitapçığı bulunmaktadır. Sınava giren adaylara başvuruda bildirdikleri yabancı dile ait soru kitapçığı verilmektedir.

YDT Ne İşe Yarar?

YDT’nin amacı, adayların yabancı dil becerilerini ölçmek ve onlara yabancı dilde eğitim veren lisans programlarına yerleşme imkanı sağlamaktır. YDT ile adaylar, DİL puan türü ile alım yapan bölümleri tercih edebilmektedir. Bu bölümler genellikle yabancı diller ve edebiyatlar, çeviribilim, mütercim tercümanlık gibi dillere odaklı bölümlerdir. Ayrıca bazı üniversitelerde diğer bölümlerinde DİL puan türü ile alım yaptığı görülmektedir.

YDT ile elde edilen DİL puanının hesaplanabilmesi için adayların TYT’den en az 150puan almaları gerekmektedir. Ayrıca YDT’den en az 0.5 net yapmaları da şarttır. Eğer bu şartları sağlayamazsanız DİL puanınız hesaplanmayacaktır.

YDT’ye Nasıl Başvurulur?

YDT’ye başvurmak için ÖSYM’nin belirlediği tarihler arasında ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine giriş yapmanız ve başvuru işlemini tamamlamanız gerekmektedir. Başvuru işlemi için şunlara ihtiyacınız vardır:

·        ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi şifresi

·        Fotoğraflı Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı

·        Başvuru ücreti

Başvuru işlemini internet üzerinden veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulamasını kullanarak kişisel olarak yapabilirsiniz. Başvuru işlemini tamamladıktan sonra belirlenen süre içinde sınav ücretini ödemeniz gerekmektedir.

YDT’ye Kimler Girebilir?

YDT’ye girebilecek olan kişiler aşağıda listelenmiştir:

·        Üniversite mezunu olan adaylar YDT’ye girebilmektedir.

·        Ortaöğretim kurumlarını bitirmiş olan adaylar YDT’ye girebilmektedir.

·        Ortaöğretim kurumlarının son sınıflarında beklemeli durumda bulunan adaylar YDT’ye girebilmektedir.

·        Lise veya dengi okullar, açık öğretim liseleri son sınıfında okumakta olan öğrenciler ve mezun olmuş olanlar sınava girebilmektedir.

YDT Sık Sorulan Sorular

YDT ile ilgili sık sorulan sorular ve cevapları şunlardır:

·        YDT ne zaman yapılacak? YDT, 2024 yılında 9 Haziran 2024 tarihinde yapılacaktır.

·        YDT kaç dakika sürüyor ve kaç soru var? YDT, 80 sorudan oluşmaktadır ve adaylara 120 dakika süre verilmektedir.

·        YDT hangi dillerde yapılıyor? YDT, Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinde yapılmaktadır.

·        YDT’de hangi konular çıkıyor? YDT’de adayların karşısına seçmiş oldukları dilden paragraf, kelime bilgisi, dilbilgisi, çeviri, diyalog tamamlama ve boşluk doldurma gibi çeşitli soru şekillerinden oluşan bir test çıkmaktadır.

·        YDT’de kaç net yapmam gerekiyor? YDT’de puanınızın hesaplanması için en az 0.5 net yapmanız gerekmektedir. Ancak bu net sayısı size yeterli bir puan sağlamayabilir. Bu nedenle daha yüksek net yapmanız tavsiye edilir.

Sonuç

Bu yazımızda sizlere YDT ile ilgili genel bilgiler verdik. Umarım yazımız sizlere faydalı olmuştur. Eğer daha fazla bilgi almak isterseniz aşağıdaki sayfalarımıza gidebilirsiniz.

 

Kaynaklar:

https://www.bkmkitap.com/blog/ydt-nedir

https://www.unirehberi.com/ydt-nedir/

https://www.tercihiniyap.net/ydt-nedir-yabanci-dil-testi-hakkinda-genel-bilgiler-h7143.html

https://www.osym.gov.tr/

Son içerikler

Kategori