YDS 2024 Mart [Gramer&Edat Soruları]

2024 Mart YDS Gramer ve Edat Sorularının Analizi

YDS-YÖKDİL
Gramer
YDS 2024 Mart  [Gramer&Edat Soruları]

24 Mart’ta yapılan YDS'yi değerlendirmeye devam ediyoruz. Ne demiştik? Önce sen sana, biz de bize düşeni yapacağız.

7-16. sorular (Gramer & edat soruları | Doğru cevap olan yapılar)

7. has been found / suffering

İlk boşlukta Ösym yine bizi yumuşak karnımızdan vurdu. Present perfect (present perfect continuous) hemen hemen her sınavda en çok sorulan, en popüler tense dir. Bunu detaylı çalışmak lazım. Cümlede present yapılar ve bilimsel sağlık terimleri vardı. Bakın nasıl sorulmuş:

Vitamin A has been found to reduce the mortality rate of children : A vitamininin çocuklarda ölüm oranını azalttığı bulunmuştur.

İkinci boşlukta ise noun + ving yani adjective clause (sıfat cümlecikleri) aktif kısaltma sorulmuş. Kısaltmalar (reductions) bizim deyimimizle ÜÇLEME yani gerunds & infinitives & kısaltma soruları da yine düzenli olarak sorulur. Bu konular da çalışma programımızda mutlaka yer almalı. Sınavda bakın nasıl gelmiş:

children suffering from a number of different viral infections : Bir dizi farklı viral enfeksiyondan muzdarip olançocuklar

8. may be / being addressed

İlk boşluk modals sorusuydu. Soru kökünde bilimsel bir tema ve terimler vardı. Bilimin tense i simple present tir. Ama bilim her zaman kesin doğrulardan bahsetmez bilimin bir de modal ı vardır. O da present olasılık modalları olan may, might, could, can yapılarıdır ve yine çok sık sorulur. Present olasılık modalları bu konuda öncelik verilmesi gereken başlıktır. Nasıl sorulmuş peki?

The benefits of botanical medicine may be subtle : Botanik tıbbın faydaları belli belirsiz olabilir.

İkinci boşlukta ise noun + being V3 yani adjective clause (sıfat cümlecikleri) pasif kısaltma sorulmuş. Kısaltmalar (reductions) bizim deyimimizle ÜÇLEME yani gerunds & infinitives & kısaltma soruları da yine düzenli olarak sorulur. Bu konular da çalışma programımızda mutlaka yer almalı. Sınavda bakın nasıl gelmiş:

the symptom or problem being addressed : ele alınan semptom veya sorun

9. to have arisen / to support

İlk boşlukta yine bizim deyimimizle ÜÇLEME yani gerunds & infinitives & kısaltma sorusu gelmiş. 'Appear' (görünmek) fiili devamında aktif bir anlam varsa infinitive to V0 ya da to have V3 alır. Daha önceki soru için de söylediğimiz gibi bu konular çalışma programımızda mutlaka yer almalı. Sınavda bakın nasıl gelmiş:

The world’s first cities appear to have arisen in regions where climate allowed the land to provide plant life. : Dünyanın ilk şehirleri, iklimin toprağın bitki yaşamı sağlamasına izin verdiği bölgelerde ortaya çıkmış gibi görünüyor.

İkinci boşlukta ise adjective + to V0 yani infinitive sorulmuş. Sıfatlardan (adjective) sonra to V0 gelir bilgisi nispeten öğrenmesi kolay ve sorulacağı tahmin edilebilir bir yapıdır. Artık sen de öğrenmiş oldun. Sınavda bakın nasıl gelmiş:

plant and animal life that would be necessary to support larger populations : daha büyük popülasyonları desteklemek için gerekli olan bitki ve hayvan yaşamı

10. for / with

İlk boşlukta for, ikinci boşlukta with edatı sorulmuş.

forge a relationship/alliance/link etc (with somebody/ something): bir şeyi bir şey ile oluşturmak

Nasıl sorulmuş peki?:

The anthropologist forged a method for the discipline of anthropology with the definition of participant observation : Antropolog, katılımcı gözlem tanımıyla antropoloji disiplini için bir yöntem geliştirdi.

11. in / with

İlk boşlukta in, ikinci boşlukta with edatı sorulmuş. Gördüğünüz gibi Ösym with edatına takmış durumda. Nasıl sorulmuş peki?:

Languages are distributed mainly in the equatorial belt around the world in places with direct access to the oceans. : Diller esas olarak dünya çapında ekvator kuşağında, okyanuslara doğrudan erişimi olan yerlerde dağılmıştır. :

Ben bu soruyu ikinci taraftan noun with noun bilgisi ile yaptım. Noun with noun : sahip olan, -li, -li anlamı veren bir kullanımdır. Örneğin a house with a balcony : balkonu olan bir ev demektir.

Doğruyu söylemek gerekirse edatların adayları biraz zorlamış olabileceğini düşünüyorum. Edatlar (prepositions) listeler yaparak bir yere kadar öğrenilebilir. Bizim YouTube kanalımızda edatlarla ilgili Ali hocamın çok etkili ​video serisi​ var. Bunları izlemenizi tavsiye ederim.

Edatlar oynatma listesi:

Ayrıca bol makale okumaları yaparak hacim kazanmak biriktirmek gerekiyor. Son olarak da çıkmış tüm YDS, YÖKDİL, YDT sınavlarının edat sorularını detaylı incelemek notlar çıkartmak da faydalı olacaktır. Bu sınavlar Ösym’nin resmi sitesinde pdf haline paylaşılmaktadır.

12. & 16. Sorular (Adverbial Clauses: Zarf Cümlecikleri)

12. Soru: although > zıtlık bağlacı

13. Soru: even if > zıtlık bağlacı

14. Soru: because > sebep bağlacı (O talihsiz soru! Şıkta ‘now that’ olmamalıydı!) Bu soruda A şıkkında 'now that' , B şıkkında 'because' verilmiş. Doğru cevap 'için, çünkü' anlamına gelen ve sebep bağlacı deyince akla ilk gelen yapı olan 'because' idi. Ama 'now that' yakın anlamlı diye verdiğimiz bir yapıdır. Maalesef bu iki şık aynı diye elemiş olabilirsiniz. İşte bu yüzden 'now that' i oraya koymamaları gerekiyordu. 'Because' daha kapsamlı diye ve 'now that' in 'madem ki , artık .... olduğuna göre' anlamı daha baskındır. Dolayısıyla ben 'because' a gittim. Ama tuzak ve talihsiz soru olduğunu düşünüyorum.

15. Soru: not only / but also > paralel bağlaç, ekleme

16. Soru: in terms of > 'bakımından' anlamına gelen edat

Gördüğünüz gibi Ösym’nin ve bizim göz bebeğimiz adverbial clauses (zarf cümlecikleri) bu bölümde tam 5 soru getirmiş. Bizim de en çok önem verdiğimiz, eğitim platformumuzda detaylı bir şekilde çalıştırdığımız konu budur. En çok soru bu konudan gelmektedir. Biz de hem temel (4 saat) hem de ileri seviye (11 saat) gramer kurslarımızda önce detaylı ve seviyeye uygun konu anlatımları sonra da test çözüm videolarıyla adaylarımızı bu konuya ve sorulara eksiksiz bir şekilde hazırlamayı hedefledik. Yani bu konuyla ilgili ihtiyacınız olan her şeyin eğitim paketlerimizde mevcut olduğunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim.

Cloze test 17-26. sorularının blog yazısı için tıkla.

Merak Edebilirsin
Blog Yazıları
YDS 2024 Mart [Diyalog Soruları]
YDS 2024 Mart [Diyalog Soruları]

2024 Mart YDS Diyalog Sorularının Analizi

Devamını oku
YDS 2024 Mart [Reading Soruları]
YDS 2024 Mart [Reading Soruları]

2024 Mart YDS Reading Sorularının Analizi

Devamını oku
YDS 2024 Mart [Cümle Tamamlama Soruları]‍
YDS 2024 Mart [Cümle Tamamlama Soruları]‍

2024 Mart YDS Cümle Tamamlama Sorularının Analizi

Devamını oku
Tüm Blog Yazıları İçin
Daha Fazla
Merak Edilenler
Sıkça Sorulan Sorular

K4 English hakkında ne bilmek istersin? Tüm cevaplar burada.

İletişime Geç
K4 English nedir ve ne zaman kuruldu?

Kurucularımız, 2005 yılından beri YDT, YDS ve YÖKDİL gibi ulusal İngilizce sınavlarına yönelik çalışmalar yapmaktadır. Online içerik hazırlama sürecimiz 2017 yılında başladı ve 2019 yılında sınavlara hazırlanan öğrencilere daha iyi destek olabilmek için resmi olarak kurulduk. Bu tarihten itibaren online eğitimlerimiz ve kitaplarımızla öğrencilerimizin başarı yolculuklarında yanlarında olmaktan gurur duyuyoruz.

Kurucular kimlerdir ve bu projeyi başlatma nedenleri nedir?

Kurucularımız Hilal ve Ali hoca, İngilizce öğretmenliği ve sınav hazırlık alanında uzun yıllara dayanan bir deneyime sahiptir. Kaliteli ve erişilebilir eğitim sunma misyonu ile yola çıkan kurucularımız, K4 English'i öğrencilerin başarısını en üst düzeye çıkarmak ve İngilizce öğrenimini daha verimli hale getirmek için kurmuşlardır.

K4 English'in diğer kurslardan farkı nedir?

Özelleştirilmiş ders programları, deneyimli eğitmen kadrosu ve yenilikçi öğrenme teknolojileri kullanmasıyla K4 English, öğrencilere kişiselleştirilmiş bir öğrenme deneyimi sunar.

Başarı hikayeleriniz var mı?

Evet, birçok öğrencimiz sınavlarda üst düzey başarılar elde etmiş ve hedeflerine ulaşmıştır. Başarı hikayelerimizi web sitemizde bulabilirsiniz.

K4 English'in gelecek planları nelerdir?

Sürekli gelişen bir eğitim platformu olarak, kurs yelpazemizi genişletmek ve öğrencilerimize daha fazla kaynak sağlamak için çalışıyoruz.