Bu yazımızda YDS'Yİ iki temel başlıkta mercek altına alacağız:
1. Soru Dağılımı
a. Reading %67,5
i. Soru Tipleri
b. Gramer %25
i. Öncelik Ver!
c. Kelime %7,5
i. Sadece 20 - 45 saniyede cevapla!
ii. Sadece 6 soru diye düşünme!
2. Puan Hesaplama
a. 1 Doğrunun Ederi
b. Boş Bırakalım mı?
💣️ Bu sınavda 80 soru çıkar ⏰ 3 saat / 180 dakika süre verilir.
"Süreyi nasıl doğru kullanırız?" konusunu da başka bir yazıya bırakıyoruz. 🤗
ÖSYM, YDS'de 11 Soru Tipi ile maça çıkar. ☝️️ 80 YDS sorusunun dağılımını bilmek bir adayın önemli bir sorumluluğudur.
“YDS çok zor! Hedeflediğim puanı almak imkansız.” 😣
Çok kolay bir sınav olduğunu kimse iddia edemez ama doğru bir hazırlıkla YDS maçında hedeflenen puanı almak elbette mümkün. Dağılıma daha yakından bakınca, maçta ana kahraman READING sorularıdır. Ayrıca 2 yardımcı oyuncu olarak da GRAMER ve KELİME sorularını görürüz.
Reading %67,5
YDS'de dinleme, konuşma veya yazma becerilerinden test edilmezsiniz. YDS'deki soruların pek çoğu direkt ve dolaylı olarak okuduğunu anlama becerisini ölçer.
Gramer %25
Gramerin YDS'de direkt etkisi %25lik bir oran yani maksimum 20 soru ile kendini gösterir. Tabii ki gramerin yukarıda bahsi geçen soru tipleri dediğimiz bölüme de etkisini kabul etmeliyiz. Örnek vermek gerekirse; iyi bir gramer altyapısı ve clause bilgisi "Cümle Tamamlama" bölümünde ciddi faydalar sağlar.
İlk konudan başlayıp sondan çıkma! Öncelik Ver!
Hangi konuların, hangi sırayla çalışılacağına karar verirken öğrencilerimizin *hazır bulunuşluk seviyesi, iyi olduğu bölümler* vb tespitlerden sonra bazı gramer konularına öncelik veriyoruz.
"İlk gramer konusundan başlayalım ve sırayla sonuncu gramer konusuna kadar çalışalım." demiyoruz. Zaman zaman "2 hafta boyunca ilk 3 konuyu çalışalım akabinde hemen 9. gramer konusuna geçelim." dediğimiz durumlar yaşanıyor.
Örneğin, eğer öğrencimiz 5 hafta sonra YDS veya eYDS'ye girecekse gramer bölümünde daha fazla soru getiren konulara öncelik veriyoruz.
Gramer çalışmak önemli ama ihtiyacımız olduğu kadar. İngilizce gramerinin %100'üne hakim olmak gibi durum söz konusu değil. Örneğin "quantifiers" konusuna odaklanmak yerine "adverbial clauses" konusuna ağırlık vermeyi tercih ediyoruz. Enerjimizi doğru ölçüde öncelikli konulara vermek istiyoruz.
Kelime %7,5
Kelime sorusu 20 - 45 saniyede cevaplanır!
Kitapçığı açarsın ve kelime soruları 💥 bam diye karşınıza çıkıverir. 6 tane soru vardır. Biliyorsan ne ala! Seçeneklerdeki kelimeleri bilen ve soruyu anlayan bir aday için cevaba ulaşma süresi 20 - 45 saniye sürer. YDS hazırlığında hakim olduğun kelimelerden bir soru gelirse ve sen o soruyu hızlıca doğru cevaplarsan 🕺💃 kendini ZEUS gibi hissedersin. Sınava motive başlamak haneye +5 puan yazmaktır diye düşünürüz hep.
Ne?! Kelimeden sadece 6 soru mu var?
Doğrudan kelime bilgisini ölçen 6 soru var ama akademik kelimelere hakim olmanın okumaya ve soru tiplerine çok ciddi bir katkısı vardır.
Bize göre bir kelimeye hakim olmak yetmez. Ayrıca hedef kelimenin önüne ve sonuna gelen fiil, sıfat, edatları çalışmak gerekir. "Collocation: Bir Kelimeden daha fazlası" adlı blog yazımızda bu konuyu incelemeye aldık.
Kelimenin dolaylı olarak katkı sağladığı diğer başlık: paraphrasing / restatement. Aynı fikiri farklı kelimelerle ifade etmek anlamına gelir. Paraphrasing / restatement özellikle okuma parçalarında (20 soru), hatta sınavın "Yakın Anlamlı" bölümünde direkt 4 soru ile karşımıza çıkar.